začátek našeho chovu

začátek našeho chovu

Chovem poníků se nezabýváme dlouho. V jejich blízkosti, závodním prostředí však působíme již téměř 20 let. Za tu dobu – každodenní práce s poníky / převážně ve sportu / jsme si utřídili priority, které má toto plemeno určené převážně do sportu s dětmi mít. 

Cílem našeho chovu je prvořadě vytvořit si typově vyrovnané stádo chovných klisen. Diamant je hřebec, který vyniká nejen charakterem,  ale především exteriérem, pohybem, skokovými schopnostmi – je prověřený ve vlastní výkonnosti ve všech disciplínách, v Německu je ve sportu mnoho jeho potomků. 

Jako základ jsme vybrali  6 klisen do chovu. Jedná se převážně o klisny dovezené z Holandska / chov p.Maťátka / , dvě klisny ČSP / obě ale s holandskou krví /, a klisnu bez PP – která jako chovná klisna dává hříbata vynikajícího exteriéru a pohybu. Z našich narozených hříbat – klisen budeme pečlivě vybírat a zařadíme opět do chovu. Pro případné připuštění těchto klisen bychom chtěli využít prošlechtěné pony ze zahraničí / DRP, opět plemeno connemara… / . Základem je vynikající exteriér, který předurčuje koně k jezditelnosti.

Chtěla bych zmínit charakter klisen a hříbat. Společně   jsou celoročně ve výběhu s venkovními boxy, kde jsou v každodenním kontaktu při zavírání do boxů, při krmení, korekce kopyt od hříběcího věku.. Všechny hříbata z našeho chovu jsou velmi kontaktní a hodná.