Baron Trenk

 BARON  TRENK

                           *11.3.2001

 m :  Barunka po Landfriese I – z oldenburského chovu

o  :  Denis   -s lovenský teplokrevník

Tento překrásný smíšený bělouš se narodil u chovatele MVDr.Bartíka Michala ve  Staré Poště u Brna. Jestli již v pojmenování hříbátka bylo něco symbolického s postavou barona Trencka, to opravdu nevím. Svobodný pán  Baron Trenck se totiž proslavil jako vojevůdce v 18 století. Mnohem více ho  však proslavila jeho prostořekost vůči svým nadřízeným a vztah k ženám. Dovolil si však urazit i vlastní velitele a na základě toho byl několikrát  odsouzen k trestu smrti. Trest mu byl následně zmírněn na doživotí. Zemřel v roce 1749 v Brně.   Již při narození měl náš Baron Trenk určitě u sudiček napsáno, že jeho život bude pestrý. Byl svým původem předurčen k  skákání.

Povaha Barona předurčovala opravdu k práci. V terénu je velmi živý, při práci soustředěný, chápavý, spolehlivý, pracovitý, velmi citlivý na pomůcky. Všechno nové se mu musí opatrně vysvětlit a nechat ho přemýšlet.  Velmi rád skáče – a to opravdu všude a všechno , i ve volnosti.  Na ošetřování je miláček, ale umí se také urazit, když nedostane svůj pamlsek. Baron miluje výběh  a miluje společnost koní – jeho koňskou láskou je pony klisna Trinka.   

V roce 2006 a 2007  startoval za JK  Benátky u Sázavy ve skokových soutěžích od stupně Z-L . V dalších dvou letech se pohyboval pouze v hobby sportu a chodil na procházky, které tolik miluje.

Skutečný skrytý, netušený talent tohoto koně se ukázal teprve v roce 2010. Shodou událostí, které asi měly následovat, najednou Baron stál v boxe v JS U ryzáčka, kde poníkovi Míši Pavlisové diagnostikoval veterinář  těsně před sezónou onemocnění končetiny. Baron byl obr. Žádný poník. Ale charakternějšího a jezditelnějšího koně si těžko jen můžeme pro dítě představit. A byl to ON s opravdu velkým  O…..         Po prvním seznámení začala cílená příprava na MČR v drezúře dětí. Baron nebyl vševědoucí, leccos se musel pomalu naučit . Ale určitě mu tady s námi bylo dobře. Celá sezóna mluví za vše.   Účast v drezúrních soutěžích stupně Z-L / od 58%-66,522% / 18 startů – 2x 1.místo, 5x 2.místo, 5 x 3.místo/ + 1 x 1.místo v ZM parkuru s obrovskou chutí. A opravdovým vrcholem sezóny 1.místo na MČR v drezúře .

A jak to všechno dopadlo ? Je to jako pohádka. Baron se má dobře a to je to nejdůležitější. Chodí na své milované procházky, kde strašně rád zlobí a pracuje s chutí na jízdárně, prochází se po výběhu ………..

………….a zůstal doma v JS U ryzáčka …………….

    

                                                                               ………… a je to pořád ON – Bára,  Barča, Baruška,  Barák,  Baruna, Barunka……………       TROJNÁSOBNÝ    Mistr ČR v drezúře dětí 2010+2011+2012